Het afscheid van mijn allerliefste moeder

Ik kan het mij nog als de dag van gisteren herinneren… Moeders had last van een erge opgezwollen buik. De dokter zei dat er niks aan de hand was en we hoefden ons volgens hem geen zorgen te maken. Moeders had er zelf geen goed gevoel bij. Bij een bezoek aan het ziekenhuis bleek er toch iets goed mis te zijn, er zat een kwaadaardige tumor in haar buik. De doktoren gaven aan dat ze nog maar een half jaar te leven zou hebben. Onze wereld stortte in, mijn moeder verliezen, dat kan toch niet waar zijn!! Na verschillende operaties en chemokuren leek er een wonder gebeurd te zijn, moeders werd vrij van kanker verklaard. Helaas was dit van korte duur want binnen een jaar bleek ze toch weer last te krijgen van verklevingen in haar buik. Op dat moment bleek dat de kanker toch de overhand had genomen.
Maar Anneke was een volhouder en liet zich niet van haar stuk brengen. Door gezond te eten en de wil om te leven is ze nog drie-en-een-half jaar bij ons gebleven.
De laatste vijf dagen van haar leven verbleef ze in het hospice in Hoorn waar ze met veel zorg en warmte naar haar laatste moment is begeleid. Op het moment van overlijden waren wij er niet bij, wij hebben ook echt het gevoel dat ze heeft gewacht dat ze alleen was tot ze haar laatste adem kon uitblazen.
Op weg naar het overlijden heeft mijn moeder haar hele crematie van a tot z al zelf geregeld. Van de kaart, muziek en de wilde bloemen op haar kist. Samen met de hulp van Martien Weel hebben wij een hele mooie afscheidsbijeenkomst gehouden in de Noorderkerk in Hoorn waar al haar vrienden , familie en kennissen aanwezig waren. Met vooral veel muziek en vrienden uit Hongarije weten wij zeker dat zij op weg naar haar laatste rust plaats er van genoten heeft!

Een jaar na het overlijden van moeders hebben wij haar as samen met familie en belangrijke vrienden uit Hongarij uitgestrooid in het Bakony Woud nabij Vezprem in Hongarije , de plek waar zij altijd zo graag kwam. Zij had de stichting Zimezum opgericht die zoveel mensen bij elkaar bracht door middel van Hongaarse muziek en dans.
Dit alles, de mooie afscheidsbijeenkomst en het uitstrooien van het as en hebben mij erg geholpen bij het verwerken en loslaten van mijn allerliefste moeder!!
Voor altijd in mijn hart!

Valentijn