Crematie Regelen: een checklist

In de checklist hieronder vindt u alles wat er komt kijken bij een crematie regelen. Bij elk onderdeel kunt u nagaan wat u zelf wilt doen en wat u aan mij wilt overlaten. Denkt u er alvast over na. Ik zorg ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

Wat te doen bij een overlijden?

Hieronder staat het voor u op een rij. Klik op een onderdeel voor de opties die u moet afwegen.

WIE GAAT VOOR U DE UITVAART REGELEN?

Dat is de eerste stap die u moet zetten. Weet dat u volledig vrij bent in uw keuze voor een uitvaartverzorger, ongeacht waar en hoe u verzekerd bent.

Wat mag u van een uitvaartverzorger verwachten?
Een uitvaartverzorger moet allereerst een prettig mens zijn bij wie u zich op uw gemak voelt. Hij brengt structuur aan: dit is nu belangrijk en dat kan ook morgen. Hij denkt met u mee wat in uw situatie het meest passend is. Hij kan familieleden met verschillende meningen op één lijn brengen. En is een doortastend regisseur op de dag van de uitvaart.

PRIJSGEVEN AAN DE OERKRACHT VAN HET VUUR

De keuze voor cremeren kan een symbolische zijn: het lichaam prijsgeven aan de oerkracht van het vuur, vuur dat verbrandt maar ook loutert en zuivert. Of dat je de nabestaanden geen graf wilt nalaten dat moet worden verzorgd en onderhouden.

Voor een crematie kunt u terecht in het crematorium op de algemene begraafplaats aan de Berkhouterweg in Hoorn. Of we rijden even door naar het crematorium in Schagen of Heerhugowaard of elk ander crematorium. In de regel wordt in de aula een afscheidsceremonie gehouden, gevolgd door een condoleance in de koffiekamer.
Bedenk dat zowel de afscheidsbijeenkomst als de condoleance ook op een andere locatie gehouden kan worden.

STILSTAAN BIJ HET VOORBIJE LEVEN

Voorafgaand aan de crematie wordt meestal een afscheidsbijeenkomst gehouden. Met woorden, beelden, gezang of muziek staan we stil bij het voorbije leven: wat heeft hij of zij voor ons betekend en hoe zal hij of zij in onze herinnering voortleven? Een laatste eerbetoon.

Het volgende moet u overwegen:

  • Waar wilt u de afscheidsbijeenkomst? In de aula van het crematorium, in een uitvaartcentrum, thuis of in de open lucht? Of wilt u een kerkelijk afscheid? Een avondwake?
  • Wie zou een speech willen houden of een gedicht willen voordragen? Ik kan u helpen toepasselijke teksten te vinden of te formuleren.
  • Welke muziek moet ten gehore gebracht worden? Een aula heeft vaak een uitgebreide muziekcollectie waar u uit kunt kiezen. Of kiest u voor live muziek, zang of instrumentaal?

ONTMOETING EN… ETEN EN DRINKEN

Na afloop van de crematieplechtigheid komen de nabestaanden in de regel bijeen om in de geest van de overledene na te praten en de familie te condoleren. De spanning valt weg en er ontstaat ruimte voor ontmoeting en… eten en drinken.

Samen iets eten en drinken geeft aan dat het normale leven weer wordt opgepakt. Soms past het om in de geest van de overledene een borrel te schenken en een toast uit te brengen op het geleefde leven.

Uiteraard kan deze samenkomst in de koffiekamer van het crematorium. Maar wat dacht u van een gelegenheid als Grand Café ‘t Hop bij de Parkschouwburg, Het Huis Verloren of Restaurantcafé Ridderikhoff in de binnenstad van Hoorn? Ook in andere plaatsen gaan we op zoek naar de meest geschikte plek.

INTIEM EN PERSOONLIJK

Na het overlijden wordt de overledene verzorgd en gekleed. Uit respect voor de overledene maar ook omdat u zelf goed afscheid wilt nemen, zorg ik ervoor dat hij of zij de natuurlijke ‘look’ weer terugkrijgt. U krijgt alle gelegenheid om bij de laatste verzorging aanwezig te zijn en te helpen.

Opbaring thuis of elders?
Aarzelt u over opbaring thuis? Mijn ervaring is dat na afloop mensen niet anders hadden gewild. U kunt in een vertrouwde omgeving afscheid nemen op een manier die bij u past. Dagelijks kom ik langs voor controle.

Toch liever elders? Ik ken prachtige sfeervolle opbaarkamers in en buiten Hoorn. U krijgt een sleutel, zodat u op eigen gelegenheid kunt komen en gaan.Of wilt u helemaal geen opbaring? In dat geval wordt de kist gesloten.

MEER DAN ZES PLANKEN

De keuze voor een kist houdt vaak verband met de manier waarop mensen in het leven hebben gestaan. Veel mensen geven aan een eenvoudige kist te willen, zonder ‘toeters of bellen’. In deze categorie heb ik een collectie basiskisten van massief populier of grenen, naturel of gelakt en van natuurlijke materialen.

Maar u kunt ook kiezen voor een kist in een eigen kleur of met een eigen design. Tevens lever ik fraaie uitvaartmanden van bamboe, wilgentenen of bananenblad die duurzaam voor mens (fair trade) en milieu geproduceerd zijn.

Of kiest u in plaats van een kist voor de omhulling van een lijkwade?

HOE WILT U KENNIS GEVEN VAN HET OVERLIJDEN?

Met een rouwkaart
Vaak wordt op de dag van overlijden of de dag erop een rouwkaart verzonden. Besteed hier voldoende tijd en aandacht aan. Een dag later verzenden kan vaak ook.
U kunt kiezen uit mijn collectie met zorg geselecteerde rouwkaarten. Ook kan ik met u meedenken om een eigen kaart samen te stellen. Er zijn veel soorten en kleuren papier die u kunt voorzien van een eigen foto of afbeelding. Kijk eens rond in huis. Wat hangt er aan de muur of wat staat er in de hoek? Tegenwoordig is er met digitale scan- en fotoapparatuur veel mogelijk.

Met een overlijdensadvertentie in de krant
Naast de kaart kunt u ook een overlijdensadvertentie in de krant plaatsen. Of in de plaats van. In de regel wordt de tekst van de kaart daarvoor gebruikt. Ook de krant biedt de mogelijkheid om de advertentie geheel naar eigen smaak in te richten. Met een afbeelding, in kleur, extra breed, met of zonder rand, etc.

Via internet
Tegenwoordig biedt internet ook veel mogelijkheden om mensen op de hoogte te stellen van een overlijden. Denkt u bijvoorbeeld aan e-mail, maar ook social media als Facebook. Ook dat kan heel persoonlijk zijn.

EERBETOON EN STEUN

Bloemen zijn een eerbetoon aan de overledene en steun voor de nabestaanden. Gaat u zelf op pad voor bloemen of zal ik ze voor u bestellen? Mijn bloemkunstenaar Roelof maakt de mooiste stukken voor een scherpe prijs. Eventueel plukt hij de bloemen uit uw eigen tuin.

Hecht(te) u of de overledene niet zo aan bloemen? U kunt ook de mensen uitnodigen om in plaats van bloemen een gift te doen aan een goed doel.

OP WEG NAAR DE LAATSTE BESTEMMING

Op de dag van de uitvaart brengen we de overledene naar de plaats van de afscheidsbijeenkomst of kerk en na afloop naar het crematorium. Of direct naar het crematorium wanneer de afscheidsbijeenkomst daar plaatsvindt.
Dit statievervoer kan worden gezien als deel van het totale afscheidsritueel. Naast de bekende rouwauto (zwart, grijs of wit) kunt u een vorm van vervoer kiezen die een verbinding heeft met het leven van de overledene. U kunt denken aan:

  • Een oldtimer (witte Princess, Daimler Hearse)
  • Paarden met koets of boerenkar
  • De uitvaartbus: samen uw dierbare op zijn/haar laatste reis begeleiden
  • Een loopkoets, erg geschikt voor korte afstanden
  • Of…? Misschien heeft u een heel eigen idee.

Princess

EEN TASTBARE HERINNERING

Wilt de dag van de uitvaart geheel of gedeeltelijk vastleggen door middel van foto’s, geluidsopname of video? De dag kan in een roes aan u voorbijgaan, waardoor u later behoefte hebt om alles nog eens rustig terug te kijken.

Andere redenen om vast te leggen zijn bijvoorbeeld wanneer de kinderen nog klein zijn of als familieleden er niet bij kunnen zijn.

Ik heb professionals voor u beschikbaar die van de uitvaart een tastbare herinnering maken.

Samen hebben we het erover

Hiermee heeft u een overzicht van wat er komt kijken bij een crematie regelen.

Door per onderdeel uw voorkeur te kiezen, ontstaat een eigen afscheid.

Denk er alvast rustig over na. Samen hebben we het erover.

U kunt me nu bellen: 0229-278782Prijslijst downloaden (PDF)Lees ook de Veelgestelde vragen

“De betrokkenheid en contacten met Martien Weel alvorens haar overlijden waren hartverwarmend.”

– Frans Kemner –