Veelgestelde vragen

Hieronder geef ik antwoord op een aantal veelgestelde vragen op het gebied van afscheid en uitvaart
.

Na 36 uur en binnen 6 werkdagen na de dag van overlijden. Eerder en later kan met ontheffing.
Dit is ingesteld om gerechtelijk onderzoek, ingeval van bijv. een misdrijf, mogelijk te maken. En het geeft u de gelegenheid om rustig na denken wat u met de as wilt gaan doen.
Geen, je mag een overledene met elk vervoermiddel vervoeren, ook met je eigen auto.
Jazeker, ik kan u vertellen van de vele mogelijkheden die het uitvaartcentrum biedt. Maar ik kan ook terecht in een van de andere uitvaartcentra in Hoorn: aan het Achterom, de Lepelaar of de Berkhouterweg.
Nee, er bestaat geen enkele verplichting om een uitvaartondernemer in te schakelen. U kunt ook alles zelf regelen en organiseren. Maar bedenk dat een uitvaartverzorger het totale overzicht heeft en u allerlei suggesties kan geven. Het geeft u de rust om te doen waar het om gaat: afscheid nemen.
Een uitvaartverzorger moet allereerst een prettig mens zijn bij wie u zich op uw gemak voelt. Hij brengt structuur aan: dit is nu belangrijk en dat kan ook morgen. Hij denkt met u mee wat in uw situatie het meest passend is. Hij kan familieleden met verschillende meningen op één lijn brengen. En is een doortastend regisseur op de dag van de uitvaart.
Nee, één voor één. Met een vuurvast steentje met een uniek nummer wordt gegarandeerd dat de as ook de as is van uw dierbare.
Kinderen hebben hun eigen manier van omgaan met het verlies. Ze zijn onbevangen en nieuwsgierig en nog niet zo belast met de angst die wij volwassenen hebben. Betrek ze bij alles bij wat zich voordoet, leg uit en laat ze hun eigen impulsen volgen.
Jazeker, u houdt altijd de vrijheid om een eigen uitvaartverzorger te kiezen. De verzekeraar kan u erop wijzen dat u dan duurder uit bent. Maar dat is lang niet altijd zo. Een uitvaart op maat kan zelfs voordeliger zijn dan de standaarduitvaart van de verzekeraar! Want: bij uw verzekeraar is in veel gevallen bijbetaling nodig omdat niet alles door de polis is gedekt. Informeert u vooraf bij mij hoe dat in uw geval uitpakt. Ik inventariseer uw wensen en dan wordt duidelijk hoe de financiële vergelijking uitvalt.
Nee, de begraafplaats aan de Berkhouterweg blijft beschikbaar voor bijzettingen in bestaande graven en voor graven die verlopen en opnieuw worden uitgegeven. Ook op de oude begraafplaats aan het Keern kan nog in bestaande graven worden bijgezet. En vergeet niet de kleine rustieke begraafplaats bij de Dorpskerk in Zwaag. Het kerkhof aan de Drieboomlaan is voorbehouden aan de katholieke parochianen.
Als er geen geld is of niemand stelt zich verantwoordelijk voor de regeling van de uitvaart zal de gemeente de uitvaart op zich nemen. Ze kiest dan voor de meest sobere wijze. Bedenk dat de gemeente de kosten later op de nabestaanden zal verhalen.

“De aandacht en verzorging van mijn moeder was zeer liefdevol. Ook wij hebben deze liefdevolle aandacht ervaren.”

– Marian Zwitser –