Lieve Bernd

Bernd Grün

∗ 19 juni 1943 † 12 februari 2013

Cambia, todo Cambia, alles verandert, behalve de liefde.

Dit zongen we op jouw afscheidsdienst. En alles is inderdaad veranderd sinds we in juni 2011 hoorden dat de kanker terug was en uitgezaaid. Prognose 6 tot 9 maanden!

Onze wereld stortte in. Maar jij herpakte je snel. “We gaan praten met de bank, de notaris en de begrafenisondernemer en daarna gaan we weer door met leven”. En zo gebeurde het. Je liet mij Wenen zien, je bracht Lotte en Emma de beginselen van het zeilen bij en met de kleintjes ging je beeldhouwen. Je probeerde je ziekteproces vast te leggen in zelfportretten. Maar je was ook bezig met het afscheid. Je ontwierp je eigen kaart, zocht de kist uit, maakte afspraken voor de muziek en koos de beste zaal uit voor de dienst. Met de kinderen had je gesprekken over jouw leven en met een bevriende kunstenares besprak je zelfs het ontwerp voor je urn. Maar helaas ging intussen de kanker ook gewoon door. Je werd steeds zieker en precies 8 maanden na de diagnose hield het leven voor jou op.

”Als jullie me nu loslaten, kan ik jullie straks beter helpen” waren je laatste woorden. Heel veel lieve mensen hebben afscheid van je genomen thuis in je atelier. Met de kleinkinderen hebben we de laatste dag de binnenkant van de deksel van de kist beschilderd. We hebben een mooie afscheidsdienst gehad, helemaal naar jouw idee, prachtige muziek en veel lieve woorden. Maar we moesten zonder jou verder. Zonder jouw enthousiasme, jouw relativeringsvermogen, jouw warmte.

Nu na een jaar kunnen we zeggen dat het ons gelukt is om met vallen en opstaan het leven weer op te pakken. We voelen dat jij ons daarbij helpt. Jouw beelden blijven leven.

Maar….. Todo Cambia, alles is veranderd. We houden nog steeds van jou en van elkaar en we  missen je iedere dag. Maar …met jouw hulp en de fantastische steun van familie en vrienden gaat het ons lukken om weer van het leven genieten.

Liefs Gert